Last
Minutes

Duurzaam op kampeervakantie

24-12-2022

Klimaatverandering en stijgende energieprijzen, we hebben er helaas steeds meer mee te maken. Steeds meer mensen rijden elektrisch, hebben zonnepanelen en isoleren hun woning, maar we willen ook zo duurzaam mogelijk op vakantie. Wat doen onze campings aan duurzaamheid en wat merk je ervan? En wat kun je zelf doen om zo duurzaam mogelijk op vakantie te gaan? Een paar tips.

Het transport van en naar de campings is verantwoordelijk voor 50 tot 70% van de CO2-uitstoot tijdens een vakantie. Vooral als je ver met het vliegtuig gaat is je impact groot. Naar de camping ga je meestal met de auto dus dan is de impact kleiner. Met de elektrische auto bespaar je al op benzine en stoor je minder CO2 uit. Steeds meer campings hebben oplaadpunten voor elektrische auto's. Vind je het spannend om met je elektrische auto naar de camping te rijden? Check dan deze tips van de ANWB.

Heb je er al eens aangedacht om met de trein naar de camping te gaan? Daarvoor zijn steeds meer opties. Dit is duurzaam, maar het is ook meteen een erg leuke en ontspannen manier van reizen.
Het meest duurzaam is natuurlijk gewoon thuisblijven, maar dat doen we al de rest van het jaar. Juist op de camping kun je genieten van onze prachtige planeet en natuur. Je kunt ook dichtbij huis een camping boeken. Campings genoeg in eigen land!

De meeste campings zijn al langer bezig met duurzaamheid, want ook hun energierekening is gestegen. Zeker de kleinschalige campings, die wij op onze website aanbieden. De campings kunnen zelf allerlei duurzaamheidsmaatregelen nemen, zoals afval scheiden, het slim besparen van energie met LED verlichting en het gebruik van ecologische schoonmaak- en bestrijdingsmiddelen. Sommige campings gaan echter verder door het opwekken van de eigen energie met zonnepanelen of het hergebruiken van water.

Naast de reis naar de camping en de camping zelf, kun je ook zoeken naar duurzame huuraccommodaties. Meestal geldt, hoe luxer de accommodatie, hoe vervuilender. Er bestaat ook een aantal labels die aantonen hoe duurzaam campings bezig zijn, zoals het eco- en het Greenkey label. Deze campings bieden ook vaak duurzame accommodaties aan. Dus check zelf je camping, voordat je er eentje uitkiest.

Het Ecolabel wordt door de EU toegekend aan producten of organisaties die onder meer zuinig zijn met water en energie, hun afval beperken en voorlichting geven over natuur en milieu. Wat houdt dat nu precies in, een ecolabel? Dit betekent dat:

  • de camping zuinig is met energie;
  • de camping zuinig is met water;
  • de camping de hoeveelheid afval beperkt en afval op een verantwoorde wijze afvoert;
  • de camping voorkeur heeft voor hernieuwbare grondstoffen en middelen die minder schadelijk zijn voor het milieu;
  • de camping natuur- en milieuvoorlichting geeft;
  • de camping om een schoon en gezond milieu geeft.

Campings of producten met een eco-label herkent u aan het logo met "de bloem". Camping Du Mettey is een van onze campings die een ecolabel heeft.

De Green Key is hét internationale keurmerk voor duurzame bedrijven in de recreatie- en vrijetijdsbranche. Om een Green Key-certificaat te bemachtigen moet de camping voldoen aan de door Green Key opgestelde normen. Camping La Porte d'Autan in Frankrijk en Cepo Verde in Portugal zijn twee van onze campings die zijn aangesloten bij Green Key. De lijst met Green Key campings in Nederland vind je via deze website.

Vind je het belangrijk om naar een duurzame camping te gaan?
Bekijk dan deze tips van Milieu Centraal en bovenal, check altijd de website van de camping.

Veel duurzaam vakantieplezier!

© Huren op de Camping All rights reserved