Last
Minutes

Il Collaccio: Het echte Italië in Umbrië

01-08-2021

Il Collaccio is een echte Italiaanse camping en is al 35 jaar in bezit van de Italiaanse familie Baldoni met aan het hoofd Raffaele. Echte Italiaanse gastvrijheid dus. Hij was het zelf die ons de eerste dag met zijn jeep naar onze safaritent bracht van Tendi en ons meteen enthousiast vertelde over de geschiedenis van de camping. Een bijzondere en veelzijdige plek van echte Italiaanse klasse waar tijdens ons verblijf ook een aantal BN-ers verbleef!
 
Afgelopen week waren we een week te gast in een safaritent van Tendi op Camping Il Collaccio, een schitterende terassencamping in de bergen van Umbrië. De tenten van Tendi staan heerlijk rustig bij elkaar met een mooi uitzicht over het nabijgelegen Preci en dicht bij de toiletten en douches. De safaritenten zijn van alle gemakken voorzien met een groot terras, fijne koelkast, goede BBQ en goede bedden. 
Il Collaccio is een combinatie van een camping, agriturismo en boerderij. De gasten zijn veelal Italiaans en Nederlands. Dat het een echt familiebedrijf is, merk je aan alles. Raffaele’s vader heeft dit stuk land inclusief boerderij gekocht in de jaren zestig en is de camping begonnen in de jaren tachtig. Raffaele nam de camping over en breidde die langzaam uit. De volgende generatie Baldoni’s, Raffaele’s zoon en dochter, worden nu klaargestoomd om het roer over te nemen. Wat opvalt is de aandacht en kwaliteit voor alles. Van vriendelijke receptionistes (ook Engelstalig), een goed bijgehouden terrein tot een gevarieerd animatieprogramma (van yoga tot jongleren en van voetbaltoernooi tot een wandelexcursie naar een monnik in de bergen die daar al 25 jaar leeft als kluizenaar). Sommige Nederlandse campinggasten komen jaarlijks terug en hebben een echte band opgebouwd met de familie Baldoni. Dat blijkt wel uit het feit dat Raffaele (als loco-burgemeester van Preci) zelf ooit een stel uit Groningen getrouwd heeft op Il Collaccio. Dus de camping is ook een prachtige trouwlocatie. Ook Felix Meurders (radiopresentator) komt hier al een aantal jaren. De dag dat wij Il Collaccio verlieten, presenteerde hij zelfs “FM op 5” live vanuit de camping op NPO Radio 5. “Een heerlijke hobby”, vindt hij zelf.

De camping is de afgelopen jaren vernieuwd met een schitterend zwembad van waar je een fantastisch uitzicht hebt op de omliggende bergen. Naast het zwembad staat het Italiaanse restaurant Al Porcello Felice (wat zoiets betekent als ‘Bij het blije varken’). Kok Emanuele, die al 20 jaar op Il Collaccio werkt, laat je hier genieten van de regionale specialiteiten voor weinig geld. Op het terras kun je de hele dag genieten van een hapje en een drankje. Wil je wat meer rust, dan is er nog een ander zwembad uitsluitend voor campinggasten.
Gezien de hoge temperaturen bestond onze week vooral uit genieten bij het zwembad, waar gezorgd werd voor fijne ligstoelen en parasols. Overdag is er altijd een badmeester aanwezig, wat fijn is voor kleine kinderen. Onze drie kinderen (10, 13 en 14 jaar) hebben genoten van de andere jeugd die ruim aanwezig was en hebben meegedaan aan het tafeltennis toernooi, het voetbaltoernooi en de film avond.
Op maandag bezochten we de stad Assisi op ruim een uur rijden. Een betoverend middeleeuws stadje waar we de heilige Franciscus bezochten die in een graftombe ligt in de Sint Franciscusbasiliek. Op de terugweg hebben we gegeten in het schitterende Trevi, ook weer zo’n echt typisch Italiaans dorpje. Hier zijn er velen van in de directe omgeving. Op donderdag hebben we de markt van Norcia bezocht, op een half uur rijden. Deze kleine ommuurde stad staat bekend om zijn culinaire specialiteiten zoals zijn kazen en vlees. Juist in dat gebied is nog veel schade te zien van de aardbeving die dit gebied heeft getroffen vijf jaar geleden. Dat moet een enorme ravage geweest zijn. Het nabijgelegen Visso bestaat grotendeels uit ruines en is zelfs nog voor een groot deel afgezet. Terwijl de bewoners net buiten het dorp in tijdelijke woningen wonen. Raffaele vertelde dat dit relatieve arme gebied nog vele jaren nodig zal hebben om alles weer op te bouwen.
Ook voor de actievelingen is het genieten in dit gebied. Manlief heeft gretig gebruik gemaakt van de fietsroutes die zijn uitgezet vanaf de camping. Gelukkig waren er bij de receptie zelfs gpx-files beschikbaar, zodat hij gemakkelijk zijn weg kon vinden door de bergen. Een van die routes bracht hem door het prachtige Nationaal Park Mont Sibillini. Een wijds natuurpark met bergen tot 2.400 meter hoog en met vele valleien. De Piano Grande is de mooiste. Dit is een hoogvlakte ommuurd door hoge bergen waar je een wijds uitzicht hebt op de graslanden en de vele bloemen die hier bloeien.
Al bij al is Il Collaccio een unieke camping waar je echt tot rust komt en waar je ook heel actief kunt zijn. Maar het belangrijkste is dat je er echt kunt genieten van de Italiaanse cultuur en de Italiaanse keuken. Een ander bijzonder ding was dat ook onze eigen Minister van Volksgezondheid, Hugo de Jonge, ook verbleef op Il Collaccio. Lekker gewoon in een tent en overdag in een ligstoel bij het zwembad. “Ongelooflijk!” vond Raffaele dat….

Klik hier voor nog meer informatie over Il Collaccio.

Ze hebben zelfs ook een eigen Youtube kanaal met sfeerbeelden. Zelfs van Il Collaccio in de sneeuw en een time lapse van de bouw van het prachtige zwembad..

© Huren op de Camping All rights reserved